Essequebo, Guyana

Caraïben

Reacties

 • De reis van d’Eenigheid is echt “verslavend”. Bravo voor deze mega-klus. Ik volg het dagboek iedere dag, vanaf het begin, vorig jaar. Net teruggekomen van 7 weken buitenland (varend) met af en toe gebrekkige internetverbinding, alles weer teruggelezen en nu weer up-to-date.
  Onvoorstelbaar … en eigenlijk niet eens zo lang geleden. Wat een ellendige en mensonterende toestand moet dat aan boord zijn geweest. En hoe winstgevend was het allemaal nu echt, gezien het dramatische sterftecijfer. Het dagboek van de chirurgijn is ook erg interessant. Met al die middeltjes doet hij wat hij kan, ook voor de slaven. Uiteraard omdat ze “handelswaar” zijn, maar af en toe bespeur je ook een zekere compassie. Wat gebeurde er trouwens met zo’n pasgeboren baby? Werd hij/zij met de moeder meeverkocht?
  Het relaas over de slavenopstand is fascinerend ! Kortom, intrigerend allemaal.

  Vr. gr. Thea Kroes

  Door thea kroes
 • Ik sluit me aan bij mijn voorganger wat betreft de complimenten. Het voor mij onbekende verhaal van de opstand in Berbice leest als een filmscenario. Boeiend dat een van de Afrikaanse leiders, Coffy, het voorstel doet om de kolonie tussen de twee strijdende partijen te verdelen. Helaas werd daar niet op ingegaan. Met vriendelijke groeten, Pim

  Door Pim Ligtvoet
 • Goedemorgen,
  Het gedeelte van de chirurgijn werkt niet.
  Compliment voor het toevoegen van de tekst over de slavenopstand.
  Groet,
  John

  Door John de Jager
  • @John, de blogpost van de chirurgijn is teruggeplaatst. Onze excuses voor de storing.
   @John en @Pim, Dank jullie wel voor het compliment voor het artikel over de grote slavenopstand in 1763! Het is interessant dat de Eenigheid net in de koloniën is als daar in juli 1762 een opstand plaatsvindt, die de voorloper blijkt te zijn van een veel grotere opstand, een jaar later. Daarom leek het ons goed daar aandacht aan te besteden, omdat er ook veel mensen bij betrokken raken die in de logboeken en de scheepsboeken van de Eenigheid in 1762 voorkomen.