Home > Introductie

Introductie

Introductie

De trans-Atlantische slavenhandel of driehoekshandel heeft bestaan van de 16e tot in de 19e eeuw. Tot slaaf gemaakte Afrikanen werden over de Atlantische Oceaan vervoerd en verkocht om als dwangarbeiders te werken op de plantages.

Hoe zag een driehoeksreis eruit? De opvarenden van de Eenigheid doen een boekje open over de gebeurtenissen aan boord. Eerst met goederen naar Afrika, daarna met slaafgemaakten naar de Caraïben en ten slotte met de oogst van plantages terug.

Archief van de MCC

De administratie van de reis van de Eenigheid is bewaard gebleven in het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). Het MCC-archief wordt beheerd door het Zeeuws Archief in Middelburg. Van de reis van de Eenigheid zijn veel archiefstukken bewaard gebleven, onder andere:

  • het logboek van de opperstuurman,
  • het journaal van de chirurgijn,
  • het handelsboek,
  • de brieven van de kapitein, de directeuren en van correspondenten in binnen- en buitenland.

Blog

Het schip de Eenigheid is uitgevaren op 1 oktober 1761 en heeft haar reis 25 maart 1763 voltooid. In dit blog is de reis te volgen via:

  • De kaart van de Atlantische Oceaan waarop de route van het schip de Eenigheid is uitgezet. Lees meer over de kaartpagina.
  • Het verslag van de dag met de originele bijdragen uit het logboek, chirurgijnsjournaal, handelsboek en andere archiefstukken. Lees meer over de verslagpagina’s.
  • Het menu met achtergrondinformatie over de reis van het schip de Eenigheid, de Middelburgse Commercie Compagnie en de trans-Atlantische slavenhandel. Lees meer over het menu.

Schepen van de Middelburgse Commercie Compagnie
Schilderij door Engel Hoogerheyden (1740-1807). Olieverf op doek, 111×245,5 cm.
Zeeuws Archief, Stadhuiscollectie Middelburg.

Archief MCC online

Het Zeeuws Archief heeft het omvangrijke archief van de MCC volledig gedigitaliseerd en online gepubliceerd. Alle archiefstukken zijn digitaal te raadplegen via de archiefinventaris.