Introductie

Introductie

De trans-Atlantische slavenhandel heeft bestaan van de 16e tot in de 19e eeuw. Gevangen genomen Afrikanen werden over de Atlantische Oceaan vervoerd en verkocht om als slaven te werken op de plantages.

Hoe zag een slavenreis eruit? De opvarenden van de Eenigheid doen een boekje open over de gebeurtenissen aan boord. Eerst met goederen naar Afrika, daarna met Afrikanen naar de Caraïben en ten slotte met de oogst van plantages terug.

Archief van de MCC

De administratie van de reis van de Eenigheid is bewaard gebleven in het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). Het Zeeuws Archief beheert het archief van de MCC. De documenten van de Eenigheid bestaan onder andere uit:

  • het logboek van de opperstuurman,
  • het journaal van de chirurgijn,
  • het handelsboek,
  • de brieven van de kapitein van het schip en van correspondenten in het buitenland.

Blog

Het schip de Eenigheid is uitgevaren op 1 oktober 1761/2013 en zal haar reis voltooien in het voorjaar van 1763/2015. Via dit blog is het schip te volgen via:

  • De kaart van de Atlantische Oceaan waarop de route van het schip de Eenigheid is uitgezet. Uitleg over de kaartpagina.
  • Het verslag van de dag, met de originele bijdragen uit het logboek, chirurgijnsjournaal, handelsboek en andere archiefstukken. Uitleg over de verslagpagina’s.
  • Het menu met achtergrondinformatie over de reis van het schip de Eenigheid, de Middelburgse Commercie Compagnie en de trans-Atlantische slavenhandel. Uitleg over het menu.

Schepen van de Middelburgse Commercie Compagnie
Schilderij door Engel Hoogerheyden (1740-1807). Olieverf op doek, 111×245,5 cm.
Zeeuws Archief, Stadhuiscollectie Middelburg.

Herdenking in 2014

Nederland verbood de handel in slaven in 1814. De nationale herdenking van de afschaffing van de slavenhandel had in 2014 plaats in Middelburg. Deze blog maakte onderdeel uit van het herdenkingsprogramma. Met deze blog vraagt het Zeeuws Archief aandacht voor het archief van de MCC.

Archief MCC online

Het Zeeuws Archief heeft het volledige archief van de MCC gedigitaliseerd. Alle archiefstukken zijn digitaal toegankelijk via de archiefinventaris.