Suriname

Caraïben

Reacties

 • Goedemorgen Sylvia,

  Dank voor je reactie, maar waar jij naar verwijst wordt niet gesproken over liniëren.
  De huidige betekenis van het woord is mij wel duidelijk, maar wat bedoelde de chirurgijn in die tijd daarmee?

  Groet,
  John

  Door John de Jager
  • @ John, we zijn weer op zoek gegaan naar de term liniëren. Mogelijk wordt ermee bedoeld: masseren of inwrijven. Dat sluit ook aan bij de zinsnede: “waarmede haar tweemalen ’s daags liet strijken”. We hebben deze term ook in een andere oude tekst gevonden. Mogelijk komt het van het Franse woord ‘liniment’, dat massageolie of (In)wrijfmiddel betekent. We vonden ook dat de term ‘linieert’ nog wel gebruikt wordt als het gaat om een dunne vloeistof die je kunt insmeren als je spierpijn hebt.

  • @ John, helaas, we hebben al onze bronnen doorgenomen, maar kunnen er ook niet achter komen.

 • Goedemorgen,

  “Een meijsjeslaaf, vijf weken voor haar overlijden, overviel een letargus, slaapziekte, deed mijn uitterste best om haar op de been te houden, liet haar dikmaals purgeeren, ook vomeeren, lag haar ook een vesicatorium in de nek alsmede aan beide beenen, gebruikte ook ’t balzamum vita om te linieeren (voorsch. 12) waarmede haar tweemalen ’s daags liet strijken, maar alle aangewende middelen vergeefs zijnde, soo overleed op voorn. 1 dito.”

  Wat wordt er door de chirurgijn bedoeld met de term liniëren?

  Groet,
  John

  Door John de Jager
  • @John, sinds kort zijn deze voorschriften in de blog te vinden, zie: Home > Middelburgse Commercie Compagnie > Medische zorg > Voorschriften.