Little Bassa, Liberia

West-Afrika

Reacties

 • Is het bekend naar wie de opbrengst van de veiling ging? Kwam dit geld bijvoorbeeld uiteindelijk terecht bij ouders of verwanten, of ging het naar de Compagnie?

  Door Marjolein Snippe
  • Van de opbrengst van de veiling werden eerst eventuele schulden van de overledene afbetaald.
   Het resterende bedrag én de gage tot de dag van overlijden werd daarna aan de familie uitbetaald.

 • Hallo,Wat is Voorschrift 3 van de chirurgijn?\\\”sijn dienst wederom waarnam, maar viel wederom in, hoeste sterk, teerde volkoomen uit, waarop hem van ’t ecelgma (voorsch. 3) dikmaals liet lekken, maar na alle middelen in ’t werk gestelt te hebben, soo gaf hij zijn ziel in handen van sijn Schepper den 24 deser 1761.\\\”

  Door John de Jager
  • @John, Hier wordt bedoeld de medicamenten die de zieke kreeg voorgeschreven. Wat deze waren is precies na te lezen in de blogpost van 2 oktober: https://eenigheid.slavenhandelmcc.nl/roelof-siegers-ziek/, waarnaar ook in de post van 24 december, de dag dat de matroos overleed, wordt verwezen.

   • Hallo Anneke,
    Dank voor je reactie en nog de beste wensen voor een gezond 2014. In je reactie geef je aan dat daar Voorsch. 3 staat vermeld, maar dat staat daar echt niet bij.

    Groet,
    John de Jager

    Door John de Jager
    • @John, Je hebt gelijk, alleen voorschrift 1 staat daar (2 oktober) helemaal voluit geschreven. Voorschrift 2 en 3 staan alleen in de blogpost van de chirurgijn op 24 december 1761 vermeld. Voorschrift 3 dat de scheepschirurgijn de matroos voorschreef voor zijn ‘sterke hoest’, was eclegma. Eclegma wordt in verschillende woordenboeken verklaard met de betekenis van een dik sap of afkooksel of siroop van zoethoutwortel dat voorgeschreven werd om het hoesten te verzachten. Dr. Schoute beschrijft in zijn artikel ‘Scheepschirurgijns-journaal van een slavenschip der Middelburgsche Commercie Compagnie’ (1948) http://bit.ly/1hjx7Jx enkele voorschriften aan de hand van het chirurgijnsjournaal van de Eenigheid. Schoute schrijft over eclegma: “middel om aan te likken” (p. 3659). Dat komt overeen met wat er in het chirurgijnsjournaal staat: “waarop hem van ’t ecelgma [eclegma] (voorsch. 3) dikmaals liet lekken”. Lekken is Zeeuws voor likken. Helaas mochten alle medicijnen niet baten en is de matroos 24 december overleden.
     Dank voor je nieuwjaarswensen. Ook voor jou een gezond 2014.

 • […] Sieverts, born in Breeswijk in Norway. He has been ill the whole outward journey died on the 24th of December 1761 in Little Bassa Liberia Little Bassa […]

 • @Anneke Dat klinkt inderdaad steekhoudend! Prettige feestdagen.

  Door Peter Bouchier
 • Moet ‘stikgrond’ niet eigenlijk ‘slikgrond’ zijn?

  Door Peter Bouchier
  • @Peter, er staat duidelijk stickgrondt in de oorspronkelijke tekst, ook in de eerdere originele teksten. In het Woordenboek der Nederlandsche Taal staat als verklaring van stikgrond: Zeeterm. Grond waarin het anker goed vat, zich goed vasthecht, goed houdt, goed blijft steken; goede ankergrond, meer bepaaldelijk: zware kleigrond. http://bit.ly/1c6GgNB

 • Kerstavond aan boord van d\\\’ Eenigheid: http://historiek.net/verdrietige-kerstavond-aan-boord-van-slavenschip/39473/

  Door André Horlings